Președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că vârsta de pensionare va suferi din nou modificări.

Într-un interviu pentru Antena 3, Daniel Baciu a vorbit și despre recalcularea pensiei, despre care spune că are menirea de a repara inechitățile din sistem.
Se schimbă vârsta de pensionare pentru acești români! Vor ieși mai târziu la pensie. Este anunțul momentului

Daniel Baciu a precizat că vârsta de pensionare pentru femei va crește la 63 de ani, de la 61 de ani cât este în prezent. În ceea ce privește vârsta de pensionare pentru bărbați, președintele Casei de Pensii spună că aceasta va rămâne neschimbată, respectiv 65 de ani.

”Este o tendință în toate statele din Uniunea Europeană a creșterii vârstei de pensionare datorită speranței de viață, care este în continuă creștere.  În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.

În Germania, în Italia, vârstele de pensionare sunt mult mai ridicate, 67-68 de ani, dar în momentul de față noi am rămas la 65 de ani.

Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, într-un interviu pentru Antena 3.

Care este, de fapt, scopul recalculării pensiei

Președintele Casei de Pensii a vorbit și despre recalcularea pensiilor, dorind să sublinieze că întregul proces este menit să repare inechitățile din sistem. Daniel Baciu a mai spus că recalcularea se va face diferit, procesul neavând legătură cu indexarea anuală.

”Vreau să fac o precizare importantă – recalcularea vizează în primul rând acele inechități din sistem. După cum am explicat, atunci când în interiorul aceluiași număr de puncte avem niște cuantumuri diferite, în funcție de anul ieșirii la pensie și legislația din acel moment. Această recalculare nu este un proces fix, lumea va avea diferite creșteri ale pensiei, nu are legătură cu indexarea anuală care se face asupra tuturor pensiilor.

(…) Cu privire la indexare, avem aceste calcule, contează foarte mult influența acestor majorări în bugetul asigurărilor sociale de stat, în bugetul de pensii. Avem diverse scenarii de creștere a valorii punctului de pensie, pe care noi le punem pe masa factorilor decidenți, astfel încât să ia decizia cea mai bună”, a mai declarat acesta.